Focaccia
Ciasto drożdżowe nasączone oliwą z oliwek i słoną wodą to prawdziwy rarytas. W najprostszej wersji posypuje się je solą. Jednak warto doprawić je też świeżym tymiankiem, oregano lub rozmarynem. Popularne wersje podawane są również z oliwkami, suszonymi pomidorami lub anchois (marynowanymi sardelami).
Antipasti
Włoskie przystawki to szeroki wybór przekąsek. Mogą to być nadziewane papryczką zielone oliwki, prosciutto z awokado lub marynowane warzywa. Świetnie sprawdzają się również grzanki nacierane czosnkiem i podawane ze świeżymi pomidorami określane jako bruschetta.
Parmezan
Poprawna nazwa sera parmezan brzmi Parmigiano-Reggiano. Parmezan to rodzaj twardego sera podpuszczkowego z mleka krowiego zwierząt rasy Reggiana, który leżakuje w solance. Podawany jest jako jeden z produktów w desce serów lub jako rodzaj przyprawy podkreślającej smak dań makaronowych. Parmezan często znajduje się jako składnik sosów serowych, zapiekanek, pizzy lub składnik sałatek.
Arancini
Nadziewane kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu. Przekąska przygotowywana jest zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.