Spis treści
Kuchnia włoska – buon appetito!
Kuchnia włoska i jej charakterystyka to dla wielu osób ulubiony temat rozmów przy stole. Z pewnością jest różnorodna i każdy z regionów Italii inaczej interpretuje dania narodowe.
W wielu doniesieniach pojawia się stwierdzenie, że kuchnia włoska jest kuchnią ludzi niezamożnych, ale to nie do końca prawda. Włosi z prostych składników potrafili po prostu zrobić pyszne i aromatyczne dania. Wystarczyło, że sięgali po dziko rosnące zioła, np.: tymianek, majeranek, bazylię i oregano, aby nadać potrawom wyraz.
Kliknij, aby zobaczyć produkty i dania najbardziej popularne w kuchni włoskiej
Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej
Pizza włoska
Na przykład pizza rzymska (pinsa) będzie się różniła od pizzy neapolitańskiej. W Rzymie przekąska sprzedawana jest na kawałki i ma kwadratowy kształt. Jednak w całych Włoszech pizza jest przyrządzana na cienkim spodzie z małą ilością składników, aby smaki nie przyćmiły się wzajemnie. Jako ciekawostkę możemy podać, że znana na świecie pizza hawajska, tutaj jest uznawana za profanację.
Sos boloński, a raczej ragu alla bolognese
Powszechnie znany i utożsamiany z Italią jest sos boloński. Jednak taki dodatek do potraw we Włoszech nie istnieje. W Bolonii znane jest ragu alla bolognese, które podaje się z lazanią lub tagliatelle. 17 października 1982 roku przepis na ragu alla bolognese został spisany, a jego autentyczność została zabezpieczona prawnie. Podpowiadamy jak zrobić najlepszy sos do makaronu. 5 sprawdzonych przepisów!
Risotto jak u mamy