Kuchnia włoska na co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań i produktów pochodzących z Italii. Zobacz klasyczne potrawy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Arancini to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania kuchni włoskiej.
Arancini to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania kuchni włoskiej. 123rf.com/gkrphoto
Kuchnia włoska należy do najbardziej lubianych i najchętniej wybieranych na świecie. Za jej globalny sukces odpowiada przede wszystkim prostota i zasada bazowania na tradycyjnych, tanich składnikach. Włosi opracowali do perfekcji przyrządzanie potraw na bazie makaronu, oliwy z oliwek i pomidorów. Zobacz 12 charakterystycznych dań i produktów pochodzących z kuchni włoskiej.

Spis treści

Kuchnia włoska – buon appetito!

Kuchnia włoska i jej charakterystyka to dla wielu osób ulubiony temat rozmów przy stole. Z pewnością jest różnorodna i każdy z regionów Italii inaczej interpretuje dania narodowe.

W wielu doniesieniach pojawia się stwierdzenie, że kuchnia włoska jest kuchnią ludzi niezamożnych, ale to nie do końca prawda. Włosi z prostych składników potrafili po prostu zrobić pyszne i aromatyczne dania. Wystarczyło, że sięgali po dziko rosnące zioła, np.: tymianek, majeranek, bazylię i oregano, aby nadać potrawom wyraz.

Kliknij, aby zobaczyć produkty i dania najbardziej popularne w kuchni włoskiej

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Pizza włoska
Na przykład pizza rzymska (pinsa) będzie się różniła od pizzy neapolitańskiej. W Rzymie przekąska sprzedawana jest na kawałki i ma kwadratowy kształt. Jednak w całych Włoszech pizza jest przyrządzana na cienkim spodzie z małą ilością składników, aby smaki nie przyćmiły się wzajemnie. Jako ciekawostkę możemy podać, że znana na świecie pizza hawajska, tutaj jest uznawana za profanację.

Sos boloński, a raczej ragu alla bolognese
Powszechnie znany i utożsamiany z Italią jest sos boloński. Jednak taki dodatek do potraw we Włoszech nie istnieje. W Bolonii znane jest ragu alla bolognese, które podaje się z lazanią lub tagliatelle. 17 października 1982 roku przepis na ragu alla bolognese został spisany, a jego autentyczność została zabezpieczona prawnie. Podpowiadamy jak zrobić najlepszy sos do makaronu. 5 sprawdzonych przepisów!

Risotto jak u mamy

We Włoszech popularne są też dania z ryżu. Ciekawostką jest, że we włoskim Piemoncie uprawia się ryż, który doskonale nadaje się do risotto. Kleiste i aromatyczne danie jest jednym z flagowych przysmaków, które w domach robią włoskie mamy. Najpopularniejszymi dodatkami są trufle, borowiki, białe wino, szalotki i czosnek.

Zobacz także: Przepis na lasagne

Prosciutto

Długo dojrzewająca szynka wieprzowa to prawdziwy rarytas. Smakosze potrafią zapłacić krocie za ten rodzaj wędliny. Jej wygórowana cena związana jest ze sposobem karmienia świń. Podaje się im między innymi świeże zioła z żołędziami, kasztanami i oliwkami. Następnie mięso odstawione jest do dojrzewania nawet do 48 miesięcy. Wysuszone prosciutto wykorzystuje się do kanapek, pizzy i sałatek.

Zobacz także: Jak ugotować spaghetti? Przepis na sycącą carbonarę. Dodanie śmietany to zbrodnia na tradycji

Arancini

Nadziewane kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu. Przekąska przygotowywana jest zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W wersji słonej faszeruje się je mozzarellą, suszonymi pomidorami lub papryczkami.

To może cię zainteresować

Caponata

Danie pochodzi z Sycylii i jest rodzajem potrawki przyrządzonej na bazie bakłażana, cukinii i selera naciowego. Posiłek gotowany jest w przecierze pomidorowym, który doprawia się octem i kaparami. Podstawowa wersja dania jest wegetariańska, ale zdarzają się przepisy z dodatkiem ryby, owoców morza.

Sprawdź także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej. Włosi dodają do niej ważny składnik

Tiramisu

Prosty deser bez pieczenia to prawdziwy rarytas kuchni włoskiej. Podłużne biszkopty, mascarpone, świeżo zaparzona kawa i kakao to znakomite połączenie dla miłośników słodkości. Łatwy deser można wykonać nawet 2-3 godziny przed spotkaniem w gronie rodziny i podać na domowy podwieczorek.

Więcej dań i produktów charakterystycznych dla kuchni włoskiej znajdziesz w naszej galerii.

Wypróbuj przepis na domową pizzę i zachwyć swoich gości! Warto wiedzieć, że kuchnia włoska jest podobna do kuchni greckiej. Więcej dowiesz się w naszej rozmowie z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Ateny do zjedzenia”.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kuchnia włoska na co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań i produktów pochodzących z Italii. Zobacz klasyczne potrawy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl