
Przepis na domowy majonez. Zobacz krok po kroku [WIDEO, ZDJĘCIA]
Okazuje się, że przygotowanie tego bardzo popularnego w czasie Świąt Wielkanocnych dodatku wcale nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. Jak przygotować majonez? Podpowiadają Tomasz Pawlusek wraz z Tomaszem Soczumskim z restauracji Żółty Słoń w Kielcach.
[Zobacz najpiękniejsze dziewczyny Studniówek 2018 w Świętokrzyskiem

Przepis na domowy majonez. Zobacz krok po kroku
- Składniki do przygotowania majonezu każdy powinien mieć w lodówce, nie trzeba ich specjalnie kupować. Wystarczy nam olej, ocet, musztarda, żółtko, sól. W razie gdyby majonez okazał się pilnie potrzebny, możemy szybciutko zrobić go sami - mówi Tomasz Pawlusek, właściciel i szef kuchni Żółtego Słonia. - Jedyną rzeczą, na która musimy uważać jest stopniowe dodawanie oleju. Róbmy to powoli, by całość nam się nie zważyła - radzi.

Przepis na domowy majonez. Zobacz krok po kroku
Do miski wlewamy około łyżki octu, 1-2 łyżeczki musztardy (w zależności od preferowanej ostrości - im więcej musztardy, tym ostrzejszy majonez), odrobinę soli. Wszystko mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy jedno żółtko. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy olej - rzepakowy bądź słonecznikowy. Ilość oleju zależy od preferowanej gęstości - im więcej go dodamy, tym majonez będzie gęstszy. Mieszamy trzepaczką do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Przepis na domowy majonez. Zobacz krok po kroku
Jeśli chcemy przygotować bardziej dietetyczny majonez możemy wykorzystać oliwę, jednak nie za dużo, by całość nie była zbyt gorzka.