1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. GettyImages/Aga Bak
Nie tylko miąższ owoców jest zdrowy
Od dziś nie wyrzucaj ogonków, liści i pestek. Niektóre z nich mają działania prozdrowotne.
2 z 8

fot. GettyImages/kobeza
Właściwości malin i jeżyn
Maliny lub jeżyny to obowiązkowa letnia przekąska. Oprócz tego, że dostarczają witamin i minerałów, warto wykorzystać ich mniej znane części, np. liście.
3 z 8

fot. GettyImages/OlegKov
Działanie herbat z liści malin i jeżyn
Herbata z liści malin może pomóc w infekcjach, dolegliwościach jelitowych, sięgają po nią ciężarne kobiety. Z kolei napar z liści jeżyn nie tylko obniża ciśnienie, ale też łagodzi podrażnienia gardła i bolesne miesiączki.
4 z 8

fot. GettyImages/Sanny11
Trwa sezon na krajowe truskawki
Większość z nas odrywa szypułki po umyciu truskawek. Okazuje się, że można je jeść, co więcej, mają mnóstwo chlorofilu. Z kolei liście truskawek pomagają leczyć anemię i choroby układu moczowego.