
Köttbullar | Szwecja
Szwedzkie klopsiki są doskonale znane wszystkim klientom sklepu Ikea. Köttbullar to mięsne kulki przyrządzane z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, smażone lub pieczone. W przybliżeniu mają wielkość orzecha włoskiego. Tradycyjnie potrawa podawana jest z ziemniakami i konfiturą z borówek.

Bacalhau | Portugalia
Bacalhau to portugalska potrawa z dorsza przyrządzana na rozmaite sposoby. Ważne, by płaty ryby były uprzednio namoczone w morskiej wodzie i wysuszone na słońcu. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá (region Porto), czyli rodzaj zapiekanki z ziemniakami, cebulą, oliwkami i jajkami na twardo.

Currywurst | Niemcy
Wurst, czyli kiełbaska, sama w sobie jest już największą wizytówką Niemiec. Warto jednak spróbować jej berlińskiej odmiany, czyli pieczonej kiełbasy wieprzowej posypanej curry i polanej specjalnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. W najprostszej odmianie sos zastępowany jest zwykłym ketchupem.

Musaka | Grecja
Ta tradycyjna grecka potrawa przygotowywana jest z bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego. Całość zapiekana jest pod grubą warstwą sosu beszamelowego posypanego serem.