
Feijoada | Brazylia
Feijoada jest narodowym daniem Brazylii, przyrządzanym z czarnej fasoli duszonej z różnymi rodzajami mięsa. Mięso w potrawie występuje w wersji solonej, suszonej oraz wędzonej. Podaje się do niego ryż, jarmuż, farofę (dodatek do mięs z manioku) oraz plastry pomarańczy.

Dim Sum | Chiny
Dim Sum to ogólne określenie na różnego rodzaju chińskie przekąski, takie jak słynne pierożki z mięsem gotowane na parze. Tradycyjnie podaje się je do herbaty w godzinach popołudniowych.

Paella | Hiszpania
Ta tradycyjna hiszpańska potrawa ma wiele odmian. Opiera się przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, do którego dołączyć mogą ryby, owoce morza, mięso z królika, drób oraz różnego rodzaju warzywa. Paella powinna być jedzona bezpośrednio z naczynia, w którym się ją serwuje.

Fish and Chips | Wielka Brytania
Słynne brytyjskie danie to tak naprawdę zwykła smażona ryba z frytkami, podawana tradycyjnie z zielonym groszkiem. Jeśli chodzi o gatunek ryby - najczęściej spotkać można dorsza lub łupacza, obowiązkowo panierowanego w cieście lub bułce tartej. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Fish and chips często podawane jest na wynos - dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę.