
Poutine | Kanada
Choć wygląda jak deser, Poutine to kanadyjska przekąska pochodząca z prowincji Quebec. Składa się z frytek, specjalnej odmiany sera i sosu pieczeniowego.

Knedliki | Czechy
Knedliki (nie należy ich mylić z niemieckimi knedlami) to potrawa bazująca na masie przygotowanej z ziemniaków lub mąki pszennej. Wyrobione ciasto piecze się na parze i podaje w formie plastrów, wraz z gulaszem mięsnym. Daniu towarzyszy przeważnie duszona kapusta.

Boeuf Bourguignon | Francja
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to francuski rodzaj gulaszu wołowego. Przyrządzany jest z czerwonym winem, pieczarkami, cebulą, marchewką oraz czosnkiem. Potrawa jest przykładem tradycyjnego dania prosto z Burgundii.

Lasagne | Włochy
Włoska Lasagne to danie na równi popularne ze spaghetti czy pizzą. Jest to rodzaj zapiekanki przygotowywanej z dużych płatów makaronu przekładanego farszem z sosu pomidorowego i mięsa mielonego, beszamelem oraz serem.