
Tom Yum | Tajlandia
Słynna tajska zupa to niezwykle aromatyczny bulion z krewetkami (tom yam kung) lub kurczakiem (tom yam kai). W jej skład wchodzą ponadto także grzyby, trawa cytrynowa, chilli i mleczko kokosowe. Zupa jest naprawdę pikantna!

Sznycel wiedeński | Austria
Sznycel wiedeński to danie, którego koniecznie należy spróbować w Austrii. Przyrządzane jest z cielęciny panierowanej w bułce tartej i smażonej na maśle. Sznyclowi w oryginalnej wersji powinien towarzyszyć kawałek cytryny oraz sałatka ziemniaczana. Dania nie należy mylić ze "sznyclem po wiedeńsku" - przyrządzanym z mięsa wieprzowego.

Baklawa | Turcja
Baklawa to tradycyjny turecki deser przygotowywany z cieniutkiego ciasta listkowego, przekładanego warstwami orzechów włoskich i miodu. Całość jest zapiekana, a następnie polewana zalewą z cukru i soku cytrynowego. Całość wieńczy posypka z kruszonych pistacji. Deser rozpowszechnił się także w kuchni greckiej, ormiańskiej i perskiej.

Chaczapuri | Gruzja
Słynne gruzińskie danie to tak naprawdę placek zapiekany z serem. Może występować w kilku wariantach: z jajkiem, pastą z czerwonej fasoli lub dodatkowym serem na wierzchu.