

Bobotie | RPA
Bobotie jest rodzajem mięsa mielonego zapiekanego w polewie z jajek. Danie najczęściej przyrządza się z jagnięciny lub z wołowiny. Wśród przypraw dominuje curry, potrawie zaś towarzyszy ryż z szafranem i rodzynkami. Całość bywa przyozdobiona bananami, chutneyem i orzechami. Potrawa łączy smaki: słony, ostry oraz słodki.

Ceviche | Peru
Potrawa pochodząca z Peru to rodzaj sałatki z surowymi owocami morza, marynowanymi w soku z limonki z dodatkiem cebuli i papryczek chilli. Kluczowe jest, by owoce morza były świeże. Danie ma lekko kwaskowaty smak i uznawane jest za afrodyzjak.

Zupa Pho | Wietnam
Zupa phở to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej. Jest rodzajem rosołu z makaronem i dodatkami. Zgodnie z tradycją przyrządza się ją z mięsem wołowym lub z kurczaka. Zdarza się, że do przygotowania zupy wykorzystuje się ponad 20 różnych składników. Wśród przypraw znajdziemy trawę cytrynową, kolendrę i sos rybny.