13 z 15
Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz?...
fot. 123rf

12. Brak namaczania roślin strączkowych

Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz? To błąd. I to wcale niezwiązany ze smakiem, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Rośliny strączkowe namaczamy po to, by wypuściły szkodliwe substancje, nie po to, by je zmiękczyć. Poza tym taki zabieg sprawia, że potrawa zawierająca strączki będzie szybciej strawna.

14 z 15
Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży...
fot. 123rf

13. Nieczytanie przepisu przed gotowaniem

Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży błąd. Po pierwsze może się skończyć przykrą niespodzianką w postaci konieczności zorganizowania szybkiej wycieczki do sklepu. Po drugie bez wstępnego rozeznania łatwo o pomyłkę w ocenie trudności przepisu. Zamiast srogo się rozczarować, po prostu lepiej przeczytaj przepis.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Planujesz prace w ogrodzie? Zobacz, co radzi kalendarz księżycowy na maj 2025

Planujesz prace w ogrodzie? Zobacz, co radzi kalendarz księżycowy na maj 2025

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Jak będzie wyglądała przyszłość mediów? "Poważne media będą potrzebne AI"

Polecamy

Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

NOWE FAKTY
Woda wdarła się do wsi na Raciborszczyźnie. To była koszmarna noc na Śląsku

Są już pierwsze tegoroczne oscypki! Sezon ruszył. Wiemy, jakie będą ceny!

Są już pierwsze tegoroczne oscypki! Sezon ruszył. Wiemy, jakie będą ceny!

Prezydent Andrzej Duda złożył wieniec pod pomnikiem w Gnieźnie. Trwają ważne obchody

Prezydent Andrzej Duda złożył wieniec pod pomnikiem w Gnieźnie. Trwają ważne obchody