13 z 15
Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz?...
fot. 123rf

12. Brak namaczania roślin strączkowych

Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz? To błąd. I to wcale niezwiązany ze smakiem, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Rośliny strączkowe namaczamy po to, by wypuściły szkodliwe substancje, nie po to, by je zmiękczyć. Poza tym taki zabieg sprawia, że potrawa zawierająca strączki będzie szybciej strawna.

14 z 15
Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży...
fot. 123rf

13. Nieczytanie przepisu przed gotowaniem

Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży błąd. Po pierwsze może się skończyć przykrą niespodzianką w postaci konieczności zorganizowania szybkiej wycieczki do sklepu. Po drugie bez wstępnego rozeznania łatwo o pomyłkę w ocenie trudności przepisu. Zamiast srogo się rozczarować, po prostu lepiej przeczytaj przepis.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wiecznie żywe legendy. Ile trzeba zapłacić za motocykle z PRL?

Wiecznie żywe legendy. Ile trzeba zapłacić za motocykle z PRL?

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Polecamy

Wiecznie żywe legendy. Ile trzeba zapłacić za motocykle z PRL?

Wiecznie żywe legendy. Ile trzeba zapłacić za motocykle z PRL?

Mini metraż, maksimum możliwości. Zobacz inspirujące wnętrze minidomku

Mini metraż, maksimum możliwości. Zobacz inspirujące wnętrze minidomku

Zaskakująca decyzja PKP PLK: Przywrócono ruch kolejowy pod estakadą w Chorzowie

Zaskakująca decyzja PKP PLK: Przywrócono ruch kolejowy pod estakadą w Chorzowie