
Sezam łuskany - salmonella spp. w jednej partii produktu
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”

Sezam łuskany - salmonella spp. w jednej partii produktu
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego

Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Numer partii: 21 03 25 B
Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Gluten w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.