9 z 11
Tartar ze śledzia...
fot. Katarzyna Jaworek

Tartar ze śledzia
Autor: Katarzyna Jaworek'

Składniki:
300 g solonych matiasów
2 kiszone ogórki
15 marynowanych pieczarek
4 strąki marynowanej czerwonej papryki
czerwona cebula
2 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól pieprz

Wykonanie:
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić w małą kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowego tatara wyłożyć na talerz.

10 z 11
Przepis na szybką sałatkę śledziową z buraczkami, ogórkami i...
fot. Sylwia Ładyga

Przepis na szybką sałatkę śledziową z buraczkami, ogórkami i majonezem
Autor: Sylwia Ładyga

Składniki:
500 g matiasów w oleju
jabłko
2 ugotowane buraki
4 ogórki konserwowe
cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
ocet winny
sok z cytryny

Wykonanie:
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Polecamy

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu