
Tartar ze śledzia
Autor: Katarzyna Jaworek'
Składniki:
300 g solonych matiasów
2 kiszone ogórki
15 marynowanych pieczarek
4 strąki marynowanej czerwonej papryki
czerwona cebula
2 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól pieprz
Wykonanie:
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić w małą kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowego tatara wyłożyć na talerz.

Przepis na szybką sałatkę śledziową z buraczkami, ogórkami i majonezem
Autor: Sylwia Ładyga
Składniki:
500 g matiasów w oleju
jabłko
2 ugotowane buraki
4 ogórki konserwowe
cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
ocet winny
sok z cytryny
Wykonanie:
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.