49 z 191
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach


Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.09.2024

50 z 191
Aktualna lista produktów wycofanych ze sklepów.
fot. GIS

Aktualna lista produktów wycofanych ze sklepów.

51 z 191
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego

Zagrożenie:
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

Numer partii: 2192039244

Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.




Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 13.09.2024

52 z 191
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj


Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L

Numer partii: 22.09.2024

Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.



Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 10.09.2024

Pozostało jeszcze 138 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto wygrał debatę prezydencką? Ignaś! Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Kto wygrał debatę prezydencką? Ignaś! Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Polski handel jest w odwrocie. Kiedyś dominował, dziś walczy o przetrwanie

Polski handel jest w odwrocie. Kiedyś dominował, dziś walczy o przetrwanie

Zobacz również

Kto wygrał debatę prezydencką? Ignaś! Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Kto wygrał debatę prezydencką? Ignaś! Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie