37 z 191
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii...
fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj


Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Numer partii: 24.11.2024 (6)

Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024

Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316

Kod kreskowy: 5909000517929

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia – zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).

Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.11.2024

38 z 191
Wycofanie jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 ze...
fot. GIS

Wycofanie jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ochratoksyną A

Zagrożenie:
W wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg

Numer partii: 11.01.2025

Data minimalnej trwałości: 11.01.2025

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 13.11.2024

39 z 191
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu...
fot. GIS

Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg

Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1

Data minimalnej trwałości: 21/12/2024

Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 8.11.2024

40 z 191
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu...
fot. GIS

Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g

Numer partii: 11.12.2024

Data minimalnej trwałości: 11.12.2024

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 6.11.2024

Pozostało jeszcze 150 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ostatnia debata kandydatów na prezydenta w TVP. Trwała aż 3 godz. 45 minut!

AKTUALIZACJA
Ostatnia debata kandydatów na prezydenta w TVP. Trwała aż 3 godz. 45 minut!

Premier potwierdza: pożar hali przy Marywilskiej na zlecenie rosyjskich służb

Premier potwierdza: pożar hali przy Marywilskiej na zlecenie rosyjskich służb

Lech pokonał Legię, jest liderem i rozdaje karty w sprawie mistrzostwa!

Lech pokonał Legię, jest liderem i rozdaje karty w sprawie mistrzostwa!

Zobacz również

Ostatnia debata kandydatów na prezydenta w TVP. Trwała aż 3 godz. 45 minut!

AKTUALIZACJA
Ostatnia debata kandydatów na prezydenta w TVP. Trwała aż 3 godz. 45 minut!

Zabrze bez prezydenta. Agnieszka Rupniewska odwołana w referendum

Zabrze bez prezydenta. Agnieszka Rupniewska odwołana w referendum