
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
Numer partii: 24.11.2024 (6)
Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
Kod kreskowy: 5909000517929
Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia – zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).
Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.11.2024

Wycofanie jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ochratoksyną A
Zagrożenie:
W wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg
Numer partii: 11.01.2025
Data minimalnej trwałości: 11.01.2025
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 13.11.2024

Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 8.11.2024

Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
Numer partii: 11.12.2024
Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 6.11.2024