
Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.04.2024

Wycofanie określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii - data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 - 28-02-2025
2P14.03/1 - 28-02-2025
2P15.03/1 - 28-02-2025
2P20.03/1 - 20-12-2024
2P21.03/1 - 21-12-2024
2P22.03/1 - 22-12-2024
2P23.03/1 - 23-12-2024
2P27.03/1 - 27-12-2024
2P28.03/2 - 28-12-2024
2P29.03/1 - 29-12-2024
2P29.03/2 - 29-12-2024
2P02.04/1 - 02-01-2025
2P03.04/1 - 03-01-2025
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.04.2024

Migracja 4,4’ – diaminodifenylometanu z zestawu narzędzi kuchennych nylonowych
Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych – substancji 4,4’ – diaminodifenylometanu z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: zestaw 3 sztuk narzędzi kuchennych nylonowych
Numer partii: 2023-10207
Kod kreskowy: 8720791437046
Dystrybutor: ACTION Poland Sp. z o. o. ul. Wojewódzka 10, 40-026 Katowice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Dystrybutor w Polsce podjął działania w celu wycofania artykułów ze sprzedaży oraz wszczął postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.04.2024

Pestycyd (antrachinon) w określonej partii herbaty czarnej liściastej Yunan
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej Yunan. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Herbata czarna liściasta Yunan, 100 g oraz 1000 g
Marka: EDAL
Numer partii: 518
Najlepiej spożyć przed końcem: 08.2026
Kraj pochodzenia: Wietnam
Producent: EDAL II Sp. z o.o., Żychów 41, 62-850 Lisków
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma EDAL II Sp. z o.o. przekazała, że wszyscy odbiorcy w/w partii herbaty zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i w trybie pilnym następuje wycofanie produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 12.04.2024