9 z 10
Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu,...
fot. unsplash.com

Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu, rodzaju wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wiadomo, że te substancje są rakotwórcze z powodu niecałkowitego spalania materiałów zawierających węgiel, znanych również jako tłuszcz z mięsa, substancje z warzyw, źródło ciepła (tj. węgiel, drewno).

„Utworzony dym zawiera WWA Na przykład grillowanie z węglem drzewnym i wiórami drzewnymi miało najwyższy wzrost zawartości benzo[a]pirenu podczas grillowania w przypadku większości produktów spożywczych. Sam węgiel drzewny miał najwyższy WWA tylko w przypadku burgerów”.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca

Polecamy

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca

Brutalne zabójstwo na kampusie UW. Dziś ostatnie pożegnanie Pani Małgorzaty

Brutalne zabójstwo na kampusie UW. Dziś ostatnie pożegnanie Pani Małgorzaty

Matura 2025: chemia. Mamy komplet odpowiedzi i arkusz CKE

Matura 2025: chemia. Mamy komplet odpowiedzi i arkusz CKE