9 z 10
![Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/55/de/6443d904c8b35_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu, rodzaju wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wiadomo, że te substancje są rakotwórcze z powodu niecałkowitego spalania materiałów zawierających węgiel, znanych również jako tłuszcz z mięsa, substancje z warzyw, źródło ciepła (tj. węgiel, drewno).
„Utworzony dym zawiera WWA Na przykład grillowanie z węglem drzewnym i wiórami drzewnymi miało najwyższy wzrost zawartości benzo[a]pirenu podczas grillowania w przypadku większości produktów spożywczych. Sam węgiel drzewny miał najwyższy WWA tylko w przypadku burgerów”.