9 z 10
Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu,...
fot. unsplash.com

Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu, rodzaju wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wiadomo, że te substancje są rakotwórcze z powodu niecałkowitego spalania materiałów zawierających węgiel, znanych również jako tłuszcz z mięsa, substancje z warzyw, źródło ciepła (tj. węgiel, drewno).

„Utworzony dym zawiera WWA Na przykład grillowanie z węglem drzewnym i wiórami drzewnymi miało najwyższy wzrost zawartości benzo[a]pirenu podczas grillowania w przypadku większości produktów spożywczych. Sam węgiel drzewny miał najwyższy WWA tylko w przypadku burgerów”.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

ROZMOWA
Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Polecamy

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

ROZMOWA
Polski Fundusz Rozwoju szykuje nową strategię. Wiemy, co będzie numerem jeden

Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

NOWE FAKTY
Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa