9 z 10
Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu,...
fot. unsplash.com

Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu, rodzaju wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wiadomo, że te substancje są rakotwórcze z powodu niecałkowitego spalania materiałów zawierających węgiel, znanych również jako tłuszcz z mięsa, substancje z warzyw, źródło ciepła (tj. węgiel, drewno).

„Utworzony dym zawiera WWA Na przykład grillowanie z węglem drzewnym i wiórami drzewnymi miało najwyższy wzrost zawartości benzo[a]pirenu podczas grillowania w przypadku większości produktów spożywczych. Sam węgiel drzewny miał najwyższy WWA tylko w przypadku burgerów”.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Polecamy

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego

Szarpanina w Chojnicach podczas wiecu wyborczego Karola Nawrockiego