Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy jest pyszny, aromatyczny i świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mazurek pomarańczowy. Przygotowanie
Wyśmienity smak mazurka to zasługa domowej konfitury z pomarańczy. Jej przygotowanie nie jest bardzo trudne, a z moimi wskazówkami z pewnością uda się każdemu.
Mazurek pomarańczowy. Krok 1
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnice lub deskę przesiej mąkę pszenną. Dodaj masło lub margarynę i dobrze posiekaj. Możesz to zrobić nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta.
Mazurek pomarańczowy. Krok 2
Dodaj żółtka, cukier i wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć ciasto. Jeśli mąka jest sucha i ciasto trudno zagnieć w całość, to dodaj dwie łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około pół godziny.