
Nowe badania przynoszą coraz więcej korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania soku z aronii, konfitur czy przecierów. Zalecane jest jednak stosowanie tych owoców w całości lub jako wyciskany na zimno sok. Wystarczy przygotować świeżo wyciśnięty sok z aronii i pić go raz dziennie na pusty żołądek.

Jedną z głównych cech aronii jest jej działanie przeciwzapalne. Dzieje się tak dzięki polifenolom , silnym przeciwutleniaczom, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem komórek.

Aronia rośnie na krzewach, na których pojawiają się ciemnogranatowe owoce podobne do jagód. Owoce aronii są dość kwaśne ze względu na wysoką zawartość garbników i pektyn, można je spożywać prosto z krzewu, jednak na ogół są mieszane z innymi owocami i spożywane w postaci soku lub herbaty.

Z kilograma owoców zazwyczaj otrzymuje się około trzech szklanek soku. Najlepszym sposobem przygotowania soku z aronii jest użycie rozdrabniacza lub robota kuchennego, a następnie sita, aby uzyskać czysty wyciskany na zimno sok.