Jajka
Gdy zabraknie ci w domu jajek albo nie możesz ich jeść, warto wykorzystać zamienniki. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Dojrzały banan
Owoc z ciemnymi plamkami lub po prostu czarny idealnie nadaje się jako składnik ciasta bananowego, muffinek lub domowych placuszków. Takie pankejki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako zdrowy podwieczorek. Dojrzały banan ma zwartą konsystencję i świetnie wiąże masę do smażenia.
Tofu
Kostka wykonana z soi znakomicie sprawdza się jako zamiennik jajka. Można ją zmielić lub rozdrobnić nożem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. W ten sposób domowe ciasta i placki będą przyjazne dla osób na diecie roślinnej. To także świetna alternatywa dla osób chcących eksperymentować z różnymi produktami spożywczymi.
Masło orzechowe
Kolejnym składnikiem, który może zaskoczyć właściwościami wiążącymi ciasto, jest masło orzechowe. Zwarta struktura i tłusta konsystencja to dwa główne czynniki, które sprawdzają się w ograniczaniu jajek. Podobne właściwości mają też zmielone pestki słonecznika na pastę.