9 z 11
![8. Warto poświęcić trochę więcej czasu na rozpalenie grilla,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e5/ca/5d1dfa2adddd1_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
8. Warto poświęcić trochę więcej czasu na rozpalenie grilla, rezygnując z podpałki (produktu naftowego, którego spalanie powoduje powstawanie dużej ilości sadzy i szkodliwych substancji). W żadnym wypadku nie dolewać podpałki podczas grillowania potraw. A jeśli już koniecznie musieliśmy jej użyć podczas rozpalania, to należy odczekać dłuższą chwilę przed umieszczeniem żywności nad paleniskiem.
10 z 11
![9. Do grillowania należy używać węgla drzewnego. Powinno się...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a8/52/5d1dfa2c5904a_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
9. Do grillowania należy używać węgla drzewnego. Powinno się unikać drewna, gałęzi i szyszek. Raczej nie poprawiają walorów smakowych, a są źródłem dymu zawierającego wiele substancji toksycznych.
11 z 11
![10. Należy myć ręce przed kontaktem z żywnością i po jej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/95/18/5d1dfa2f65ad2_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
10. Należy myć ręce przed kontaktem z żywnością i po jej przygotowaniu.