Przede wszystkim fachowcy z Państwowego Zakładu Higieny przyznają wprost, że grillowanie nie jest najzdrowszym sposobem na przygotowanie jedzenia.
Szykujesz grilla? Eksperci mają dla ciebie 10 ważnych ale pr...
„Podczas wszelkich procesów spalania powstają różne związki chemiczne, głównie dwutlenek węgla. Jeżeli jednak dostęp powietrza jest ograniczony (z reguły w pewnym stopniu jest) lub jeżeli spaleniu ulega materia organiczna to powstają również substancje szkodliwe dla zdrowia. Ich działanie nie prowadzi z reguły do zatrucia, jednak po latach może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie” - czytamy na stronie PZH.
Dlatego też Państwowy Zakład Higieny przygotował dla fanów grillowania dziesięć, prostych porad, które uczynią tę formę przygotowywania posiłków nieco bardziej bezpieczną. Na pewno niektóre zalecenia już znacie, ale może coś was jednak zaskoczy?
Najlepsze miejsca ze SPA w Lubuskiem. W sam raz na walentynk...
WIDEO: Jak sprawić, aby potrawy z rusztu były zdrowsze?
