
Właściwości jabłek
Jakie właściwości mają jabłka? Sprawdź! >>>

Właściwości jabłek
Odmian tego owocu jest wiele i w zależności od upodobań smakowych, każdy może znaleźć coś dla siebie. Jabłka można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne.

Właściwości jabłek
Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To między innymi witamina C, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina E, fosforu, wapń, siarka, magnez i żelazo. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), który wspiera prawidłowe trawienie oraz antyoksydantów. Oczywiście zawartość wyżej wspomnianych składników różni się między sobą w zależności od odmiany czy na przykład stopnia dojrzałości.

Właściwości jabłek
Wśród najpopularniejszych odmian jabłek dostępnych w Polsce, można wyróżnić na pewno te:
- lobo,
- szara reneta,
- antonówka,
- kosztela,
- malinówka,
- papierówka,
- jonagold.