
Fenkuł
Podobnie jak w przypadku selera, umieszczamy końcówkę kopru włoskiego w płytkim naczyniu z odrobiną ciepłej wody. Najlepsze efekty są wtedy, gdy ok. 2 cm kawałek ma również korzenie. Gdy zaczną pojawiać się zielone pędy, umieść warzywo w ziemi i czekaj na wzrost.

Burak
To kolejne warzywo, które bez trudu odrośnie z odciętej końcówki z której wyrastają liście. Wówczas można go przesadzić do ziemi lub wykorzystać listki do sałatek, zup czy gulaszów. Buraki zawierają żelazo, potas i magnez oraz witaminę K, dlatego warto je jeść.

Cytryny i limonki
W naszym klimacie nie mamy co liczyć na pełnowartościowe drzewo, ale z nasion można w domu wyhodować małe drzewko nawet w chłodniejszym klimacie. Upewnij się, że nasiona są oczyszczone i osuszone, następnie należy zasiać je w ziemi, w dużej doniczce. Jeśli będziemy dobrze dbać o roślinę, jest szansa nawet na owoce, ale dopiero po kilku latach.

Zioła
Większość ziół odrasta w wodzie, wystarczy łodyżka z listkami, którą umieszczamy w słoiku w wodzie, którą wymieniamy co 1-2 dni, a kiedy pojawią się korzenie, sadzimy je w ziemi.