
4.Sok grejpfrutowy
Sok ten zawiera flawonoidy i furanokumaryny, które wpływają na metabolizm wielu leków. Sok spowalnia metabolizm niektórych leków przeciwhistaminowych (np. Hismanalu). U chorych może dojść do wzrostu stężenia leku nawet o 700 proc. i zaburzenia rytmu serca, wzrostu stężenia we krwi statyn, do wzrostu stężenia leków obniżających poziom cholesterolu we krwi (lowastatyna i simwastatyna). W interakcję z sokiem wchodzi wiele leków, do których należą blokery kanału wapniowego stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego i chorobie niedokrwiennej serca, leki przeciwwirusowe stosowane w leczeniu zakażenia HIV i AIDS, cyklosporyna zalecana po przeszczepie narządów, zespole nerczycowym, cyzapryd używany przy chorobie refluksowej żołądkowo-przełykowej.

5. Sery dojrzewające, kiełbasy typu salami, przejrzałe owoce
Zawarta w tych produktach tyramina wchodzi w interakcję z inhibitorami MAO (np. phenelzyna isoniazyd, furazolidon).

6. Kofeina
Kawa, napoje typu cola oraz napoje energetyczne mogą zwiększyć ryzyko toksyczności jeśli połączymy je np. z preparatami teofiliny (np. Euphyllin).

7. Dziurawiec
Preparaty z dziurawcem mogą osłabiać działanie zażywanych przez kobiety hormonalnych środków antykoncepcyjnych czy hormonalnej terapii zastępczej. Dziurawiec obniża także stężenie teofiliny w surowicy krwi, leku stosowanego m.in. w astmie czy przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc.