Niewłaściwe łączenie leków z niektórymi produktami spożywczymi może być bardzo groźne dla zdrowia pacjenta i prowadzić do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo nagłego spadku ciśnienia tętniczego. Eskperci IZŻ przypominają, że interakcje leków z żywnością mogą nie tylko pogorszyć skuteczność leczenia, ale także wydłużyć okres hospitalizacji.
Istnieje kilka żelaznych zasad, których trzeba przestrzegać przy każdej farmakoterapii:
- Leki popijaj tylko wodą, bo herbata, kawa, czy mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku, a sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
- Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
- Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
- Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
- Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, ponieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie, np. witaminy z grupy B zaburzają wchłanianie antybiotyków czy leków moczopędnych.
- Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.
Lista 10 najpopularniejszych produktów spożywczych, które wchodzą w groźne dla zdrowia interakcje z lekami. Sprawdź!

Świnka w Teatrze Maska wciąż kusi i kusi