![[b]Sprawdź, co zadziała prewencyjnie. W naszej galerii...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b3/ab/5af34d7727395_o_large.jpg)
[b]Sprawdź, co zadziała prewencyjnie. W naszej galerii prezentujemy TOP 6 produktów, które skutecznie zmniejszają ryzyko udaru
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<[/b]
[B]POLECAMY RÓWNIEŻ:[/B]Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
ZOBACZ TAKŻE: Strefa Zaradnych: Trzy zasady początkującego inwestora
Źródło:Agencja Informacyjna Polska Press

Ryby
To spora dawka witamin - zawierają A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych - fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów. Najistotniejszym składnikiem odżywczym zawartym w rybach są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<

Chude mięso
Jest dobrym źródłem białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (witaminy PP), witaminy B12. Żelazo jest składnikiem koniecznym do przenoszenia tlenu w ustroju. Niedobór żelaza w diecie powoduje między innymi niedokrwistość.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<

Warzywa i owoce
Jeżeli do tej pory warzywa i owoce stanowiły znikomą część naszej diety, należy to zmienić. To świetne źródło błonnika oraz witamin. Pamiętajmy, by poszczególne składniki naszej diety gotować lub piec. Zrezygnujmy natomiast ze smażenia. Nadmiar tłuszczu może przyczynić się do wzrostu cholesterolu.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<