
Kasza
Jest przede wszystkim źródłem błonnika, potasu oraz skrobi. Kaszę powinni jeść nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy). Dodatkowo zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<

Oliwa i awokado
Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Podobne właściwości ma także siemię lniane. Awokado znacząco poprawia wchłanianie związków odżywczych.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<

Produkty mleczne
Mleko i produkty mleczne są źródłem niemal w całości przyswajalnego wapnia, którego brak w diecie jest przyczyną rozwoju chorób, tj. osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu II. Spośród przetworów mlecznych, korzystne właściwości dla naszego zdrowia wykazują napoje fermentowane.