
Tartaletki z dyni
Składniki na purée z dyni:
- jedna mała dynia o wadze do 1 kg
- dwie łyżki brązowego cukru
Składniki na krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki posiekanych fig
- Opakowanie tartaletek z kruchego ciasta
Sposób przygotowania:
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego purée, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po ostudzeniu purée przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z purée z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.