9 z 10
Tartaletki z dyni...
fot. dan cake

Tartaletki z dyni

Składniki na purée z dyni:
- jedna mała dynia o wadze do 1 kg
- dwie łyżki brązowego cukru

Składniki na krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki posiekanych fig
- Opakowanie tartaletek z kruchego ciasta

Sposób przygotowania:
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego purée, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po ostudzeniu purée przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z purée z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polecamy

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu