
Mumie jak żywe
Składniki:
- 250 g mąki,
- 120 ml mleka,
- 1 jajko,
- 6 g drożdży instant,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki cukru,
- szczypta soli,
8-10 parówek czy 500 g mięsa mielonego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy olej. Do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko. Następnie wlewamy mieszankę mleka z drożdżami. Następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 kwadratowych części. W ciasto zawijamy parówki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Później dorabiamy oczy z sera czy białka jajka.

Bananowe duchy
Pewnie najprostszy sposób nadać mroczności obiadu czy kolacji na Halloween to bananowe duchy. Wystarczy mieć kilka bananów i czekoladę bądź bakalie. Banany obieramy i kroimy tak, by miały różną wysokość. Ustawiamy na talerzu i ozdabiamy gorzką czekoladą, ziarnami kawy, rodzynkami lub innymi bakaliami.

Bananowe duchy w czekoladzie
Trzeba roztopić czarną czekoladę i zanurzyć w niej kawałki bananów. Kiedy czekolada zastygnie, możemy białą czekoladą udekorować ciemne duchy.

Czarna zupa z fasoli
Składniki:
- 400 g suszonej fasoli
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- papryka zielona lub czerwona
- 1 duży pomidor
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz,
- chili,
- kmin rzymski,
- oregano,
- liście laurowe
- zielenina do dekoracji
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą. Zostawiamy ją tak pod przykryciem na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy pierwszy raz około 45 minut, dodając liście laurowe i kmin rzymski. W tym czasie kroimy cebulę, podsmażamy na oliwie i zostawiamy. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Kiedy fasolka będzie gotowa, wrzucamy do niej cebulę, zieloną paprykę i rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i przyprawiamy pozostałymi przyprawami, czyli oregano, chilli i octem jabłkowym i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną pietruszką czy koperkiem.