5 z 10
Mumie jak żywe...
fot. 123rf

Mumie jak żywe

Składniki:
- 250 g mąki,
- 120 ml mleka,
- 1 jajko,
- 6 g drożdży instant,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki cukru,
- szczypta soli,
8-10 parówek czy 500 g mięsa mielonego

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy olej. Do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko. Następnie wlewamy mieszankę mleka z drożdżami. Następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 kwadratowych części. W ciasto zawijamy parówki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Później dorabiamy oczy z sera czy białka jajka.

6 z 10
Bananowe duchy...

Bananowe duchy
Pewnie najprostszy sposób nadać mroczności obiadu czy kolacji na Halloween to bananowe duchy. Wystarczy mieć kilka bananów i czekoladę bądź bakalie. Banany obieramy i kroimy tak, by miały różną wysokość. Ustawiamy na talerzu i ozdabiamy gorzką czekoladą, ziarnami kawy, rodzynkami lub innymi bakaliami.

7 z 10
Bananowe duchy w czekoladzie...
fot. 123rf

Bananowe duchy w czekoladzie

Trzeba roztopić czarną czekoladę i zanurzyć w niej kawałki bananów. Kiedy czekolada zastygnie, możemy białą czekoladą udekorować ciemne duchy.

8 z 10
Czarna zupa z fasoli...

Czarna zupa z fasoli

Składniki:
- 400 g suszonej fasoli
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- papryka zielona lub czerwona
- 1 duży pomidor
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz,
- chili,
- kmin rzymski,
- oregano,
- liście laurowe
- zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą. Zostawiamy ją tak pod przykryciem na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy pierwszy raz około 45 minut, dodając liście laurowe i kmin rzymski. W tym czasie kroimy cebulę, podsmażamy na oliwie i zostawiamy. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Kiedy fasolka będzie gotowa, wrzucamy do niej cebulę, zieloną paprykę i rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i przyprawiamy pozostałymi przyprawami, czyli oregano, chilli i octem jabłkowym i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną pietruszką czy koperkiem.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Zobacz również

Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO

AKTUALIZACJA
Eksplozja jak trzęsienie ziemi! Zabici i setki rannych WIDEO

„Chcę walczyć z Suarezem, może nawet mnie ugryźć!” Legenda Man Utd zadebiutuje w MMA

O TYM SIĘ MÓWI
„Chcę walczyć z Suarezem, może nawet mnie ugryźć!” Legenda Man Utd zadebiutuje w MMA