1 z 10
Przewijaj galerię w dół
"Upiorne przysmaki" dodadzą dodatkowego uroku halloweenowej...
fot. 123rf

"Upiorne przysmaki" dodadzą dodatkowego uroku halloweenowej imprezie.

Przejdź do galerii, aby zobaczyć przepisy ---->

2 z 10
Przepis na palce wiedźmy raw od Candy Company...
fot. CPB

Przepis na palce wiedźmy raw od Candy Company

Składniki na 16 palców:
- 5 śliwek kalifornijskich
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu klonowego
-1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 75 g orzechów włoskich
- 90 g migdałów
- pestki dyni i łyżeczka dżemu lub purée z czerwonych owoców do dekoracji

Sposób przygotowania:
Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

3 z 10
Muffinki serowe „Ośmiorniczki”...
fot. shutterstock

Muffinki serowe „Ośmiorniczki”

Składniki:
- 15 czarnych oliwek, spód do pizzy,
- 400 g sera żółtego gouda,
- główka brokułu,
- 700 g pieczarek,
- 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze),
- sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami - tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.

4 z 10
Jabłkowe monstra...
fot. 123rf

Jabłkowe monstra

Składniki:
- Najlepiej do takich dekoracji wybierać większe twarde jabłka.
- Sok z cytryny, migdały czy pestki dyni/słonecznika

Sposób przygotowania:
Kroimy jabłka na ćwiartki i wydrążamy środek. Z ćwiartki jabłka wycinamy środek. By nie tak szybko były ciemne, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Do utworzonej paszczy musimy powkładać zęby. Najlepiej nadają się do tego pestki dyni, słonecznika czy też płatki migdałowe. Można tez użyć orzeszków w polewie z białej czekolady. By te ostatnie trzymały się dobrze - użyjmy masła orzechowego, które smakowo bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Lech nie wykorzystał potknięcia Rakowa. Mokra szmata była o krok

Lech nie wykorzystał potknięcia Rakowa. Mokra szmata była o krok

Zobacz również

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola