9/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #3 ZIEMNIAKI FASZEROWANE

Składniki:

> 8 ziemniaków średniej wielkości
> kilka ziarenek ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> sól
> łyżka masła
> 2 białe cebule
> szklanka startego żółtego sera
> 2 szklanki drobno posiekanych grzybów (mogą być pieczarki)
> łyżka oliwy
> sól i pieprz
> natka pietruszki


1. Dokładnie umyte ziemniaki w mundurkach gotować ok. 8 minut w wodzie z solą, pieprzem i zielem angielskim.

2.Wyłożyć je na deskę i gdy ostygną przekroić wzdłuż na dwie części, z których jedna musi być mniejsza, a druga większa.

3. Z większej części łyżeczką wydrążyć miąższ (zostawić przy skórce ok. 1 cm marginesu).

4. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby oraz wybrany miąższ ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz można lekko zasmażyć i posypać przyprawami oraz ziołami.

5. Gdy ostygnie, dodać ser, drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.

6. Środki wyżłobionych ziemniaków lekko skropić oliwą, nałożyć farsz i przykryć odkrojoną częścią ziemniaka.

7. Tak przygotowany ziemniak owinąć folią, wcześniej jednak nasmarowaną olejem.

8. Ułożyć na ruszcie na 10-15 minut.

źródło: www.beszamel.se.pl

10/11
Składniki na dwie średnie porcje:...

Pomysły na wege grilla: #2 GRILLOWANE TOFU

Składniki na dwie średnie porcje:

> 1 kostka tofu 180g (najlepiej wędzone)
> 1 łyżeczka wędzonej papryki
> 1 łyżeczka granulowanego czosnku
> 1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego
> 2 łyżeczki sosu sojowego
> 1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu
> ½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
> ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu


Przepis:

1. Wyjmij tofu z opakowania i porządnie odsącz odciskając je na sitku.

2. Pokrój w średniej wielkości sześciany i przełóż do większej miski.

3. Wymieszaj pozostałe składniki w szklance i przelej do misy z tofu. Porządnie natrzyj tofu sosem.

4. Zostaw do zamarynowania na min. 4 godziny.

5. Piecz na grillu do zarumienienia.

6. Podawaj ze świeżą sałatką.

źródło: www.ervegan.com

11/11
Składniki:...

Pomysły na wege grilla: #1 ANANAS W RUMIE

Składniki:

> ananas, najlepiej świeży
> rum
> wiórki kokosowe


Przepis:

1. Pokroić ananasa w plastry.

2. Skropić rumem oraz posypać wiórkami kokosowymi.

3. Grillować kawałki ananasa na grillowych tackach do momentu, aż się odpowiednio zarumienią.

źródło: www.urodaizdrowie.pl

Zobacz również

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Polecamy

Lewica chce nowoczesnego transportu publicznego. W Kielcach Adrian Zandberg [FOTO]

Lewica chce nowoczesnego transportu publicznego. W Kielcach Adrian Zandberg [FOTO]

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Placki rabarbarowe na podwieczorek. Ten przepis zrobią nawet kulinarni debiutanci

Placki rabarbarowe na podwieczorek. Ten przepis zrobią nawet kulinarni debiutanci