
GRECJA. Magiritsa - zupa wielkanocna
Magiritsa przypomina polską potrawę – flaczki. Robi się ją z podrobów owczych: wątroby, żołądka, jelit, serca i płuc.

LITWA. Szpekuchy, czyli pierożki drożdżowe z boczkiem
Szpekuchy nadziewane są boczkiem, słoniną i cebulką. Ich nadzienie doprawia się do smaku majerankiem, kminkiem, czosnkiem, pieprzem i solą.

NORWEGIA. Lammestek – pieczona jagnięcina
W odróżnieniu od pozostałych krajów skandynawskich w Norwegii jednym z popularniejszych rodzajów mięsa, podawanym na Wielkanoc, jest jagnięcina. Tutejsza kuchnia nie jest bardzo skomplikowana, prosty jest więc także sposób na Lammestek. Dominujący smak nadają pieczeni zioła – szczególnie czosnek i rozmaryn.

ARGENTYNA. Rosca de Pascua - wspaniałe ciasto wielkanocne
To tradycyjny słodki posiłek na Wielkanoc z posypką, kandyzowanymi owocami i drażetkami czekoladowymi.