
SZWECJA. Janssons Frestelse (Pokusa Janssona)
Popularna potrawa szwedzka, jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu. To bardzo proste danie w przyrządzeniu.

WŁOCHY. Tort pasqualina, czyli wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem
Torta Pasqualina tradycyjnie podawana jest na zimno, nadziewana jest dużą ilością szpinaku lub naci włoskiej odmiany buraka i jajkiem. Tradycyjnie podaje się ją w Niedzielę Wielkanocną.

HISZPANIA. Potaje de garbanzos - gulasz z ciecierzycy
Wielkanocny hiszpański gulasz przygotowuje się z cieciorki, szpinaku, ziemniaków, pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw i ziół (liścia laurowego, natki pietruszki, ostrej papryki, pieprzu i soli). Danie podawane jest na gorąco.

CHORWACJA. Štrukli - przepyszny specjał z regionu Hrvatsko Zagorje
Štrukli – według uznania – albo się gotuje, albo piecze. W obu metodach używa się ciasta nadziewanego świeżym krowim serem. Gotowane w słonej wodzie štrukli możemy przed podaniem polać roztopionym tłuszczem i posypać podsmażoną bułką tartą lub zanurzyć w aromatycznej zupie. Zapiekane štrukli – przed wstawieniem do piekarnika – polejmy śmietaną.