
CZECHY. Knedliki
Popularna, również wielkanocna, potrawa mączna. Przygotowywana z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się duszoną kapustę.

FRANCJA. Nid de pâques, czyli gniazdo Wielkanocy
To pyszne ciasto czekoladowe, które przypomina nieco polską babkę. Środek ciasta wypełniony jest czekoladowymi jajeczkami lub słodyczami. Nid de pâques przyozdabia się na wierzchu czekoladowymi paseczkami, które mają przypominać ptasie gniazdo.

NIEMCY. Pieczeń z barana
Potrawa jest przyrządzana z mięsa baraniego pozbawionego kości, słoniny wieprzowej, cebuli, mąki pszennej, wody, śmietany 18% oraz octu spirytusowego. Trafiają też do niej przyprawy: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, bazylia, sól i pieprz.

AUSTRALIA. Chocolate Hot Cross Buns - czekoladowe gorące bułeczki z krzyżem
Do przygotowania bułeczek potrzebujemy mąki, cukru mleka i jajek. Aby uzyskać czekoladowy smak należy dodać kawałki czekolady, najlepiej mlecznej.