
AUSTRIA. Osterschinken im Topf - wielkanocna szynka
To wielkanocna wędlina przyrządzana z wędzonego boczku, wędzonej karkówki, czosnku i cebuli. Podaje się ją z dodatkiem kiszonej kapusty, ziemniaków, kwaśnego jabłka, owoców jałowca, kminku, pieprzu i soli.

HOLANDIA. Paasbrood (paasstol) - słodki chlebek
Paasbrood smakuje jak chałka. Chlebek urozmaicony jest marcepanowym nadzieniem i bakaliami. Podaje się go na ciepło, z dodatkiem masła.

PORTUGALIA. Folar - wielkanocny chleb z jajkami
Ciasto drożdżowe przypominające w smaku słodki chleb. W jego środku umieszcza się jedno lub kilka sztuk całych jajek.

RUMUNIA. Sarmale - danie, które przypomina gołąbki
Sarmale są niewielkich rozmiarów. Farsz składa się z mięsa wieprzowego lub wołowego i niedużej ilości ryżu. Smak nadzienia wzbogaconego przyprawami idealnie łączy się ze smakiem kiszonych liści winogron.