
SŁOWACJA. Hrudka - wielkanocny ser jajeczny
Hrudkę robi się z jajek, tłustego mleka i ziół. Najczęściej podaje się ją z burakami, wędzoną domową szynką i chrzanem.

SZWAJCARIA. Zopf - maślany warkocz
Jest to pleciony chleb z masłem i posmarowany jajkiem. Zopf podawany jest w Szwajcarii podczas śniadania wielkanocnego.

STANY ZJEDNOCZONE. Gotowana szynka z warzywami i ziemniakami
Wielu Amerykanów podaje na swoich świątecznych stołach tę pyszną wielkanocną szynkę. To idealna potrawa na duże rodzinne spotkania. Do przygotowania tego dania potrzebujemy oczywiście szynki, wyjętej wprost z marynaty, którą zapieka się wraz z ziemniakami.

WIELKA BRYTANIA. Sminel cake - ciasto owocowe w polewie marcepanowej
Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 11 kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 11 apostołów, z pominięciem Judasza.