
Fleksitarianin to ktoś pomiędzy dietą wegetariańską/wegańską a mięsną. Taka osoba na co dzień stosuje dietę wegetariańską lub wegańską, ale nie rezygnuje całkowicie ze spożywania mięsa. Spożywa je jedynie okazjonalnie (np. na kolacji ze znajomymi) lub po prostu ogranicza je w swojej diecie. Pojęcie „fleksitarianizm” pierwszy raz zostało użyte w 1992 roku, a od semiwegetarianizmu ta dieta odróżnia się tym, że osoba na niej spożywa także czerwone mięso. Fleksitarianizm to dieta często stosowana przez tych, którzy dążą do wegetarianizmu, a także przez osoby, które po prostu chcą zdrowiej się odżywiać.

Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej nie jedzą mięsa i ryb oraz owoców morza Rezygnują także z żelatyny, podpuszczki czy smalcu. Dopuszczają jednak spożywanie miodu, jajek, mleka i jego przetworów. To najczęstsza odmiana wegetarianizmu w Europie.

To dieta bardzo podobna do laktoowowegetarianizmu, z jedną różnicą – osoby stosujące ją, nie spożywają także jajek.

Jak można się domyślić, to również dieta podobna do laktoowowegetariańskiej, od której dzieli ją tylko jeden szczegół: owowegetarianie oprócz mięsa, nie spożywają także mleka i jego przetworów. Jedzą jednak jajka.