

Nasze babcie zimą przechowywały w piwnicach warzywa korzeniowe, a półki w spiżarniach uginały się od domowych przetworów. Jednak czasy zmieniły się i dzięki sprowadzaniu warzyw i owoców z różnych zakątków świata, mamy do nich dostęp przez cały rok. Wielu z nas jednak twierdzi, że nie ma nic smaczniejszego niż polskie, gruntowe pomidory, czy truskawki…może zatem warto jeść je tylko wtedy, gdy jest na nie w Polsce tzw. „sezon”?

Na czym polega jedzenie sezonowe?
Jedzenie sezonowe to inaczej spożywanie takich warzyw i owoców, które rosną w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla siebie czasie. Wykorzystujemy wówczas najsmaczniejsze w danym okresie, dojrzałe jak również bardzo tanie produkty. Jedząc zgodnie z polskim, sezonowym kalendarzem, żyjemy zdrowiej i w zgodzie z cyklem natury.

Lato i jesień to raj dla roślinożerców - zajadajmy się przede wszystkim owocami jagodowymi, wczesnymi odmianami jabłek (np. papierówki), śliwkami, gruszkami i wszystkimi świeżymi warzywami uprawianymi na polskich polach.