5 z 9
- Latem i jesienią zachęcam do robienia przetworów z warzyw...
fot. pixabay.com

- Latem i jesienią zachęcam do robienia przetworów z warzyw i owoców. W szczególności kiszonek, które są znacznie zdrowsze niż warzywa marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę. Możemy do słoików powrzucać różne warzywa i zalać solanką z dodatkiem czosnku i cebuli. Uzyskamy w ten sposób pyszną, zdrową sałatkę, która jest gotowa bezpośrednio po otwarciu słoika. Godne polecenia są też domowej roboty przeciery pomidorowe, warzywne sosy typu chutney oraz owocowe konfitury. - podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

6 z 9
Zimą jedzmy przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i...
fot. pixabay.com

Zimą jedzmy przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i nasiona roślin strączkowych. Z owoców najsmaczniejsze będą polskie jabłka i gruszki. Ponadto warto sięgać po cytrusy, które przed spożyciem należy dokładnie wyszorować, by pozbyć się konserwantów, którymi pokrywa się owoce na czas podróży. Godne polecenia i oczywiście w małych dawkach ze względu na wysoką kaloryczność są też orzechy i suszone owoce. Kiedy zaś potrzebujemy namiastkę lata w środku zimy to kupmy (lub zróbmy latem samemu) przetwory o dobrym składzie i mrożonki.

Polecamy również samodzielnie wyhodowanie kiełków, a także posadzenie w doniczkach ziół, szczypiorku i natki pietruszki.

7 z 9
Wiosną jesteśmy już mocno spragnieni słońca i zmiany menu....
fot. pixabay.com

Wiosną jesteśmy już mocno spragnieni słońca i zmiany menu. Przestają nam smakować kolejne porcje pieczonych warzyw i gęstych, rozgrzewających zup, dlatego zaczynamy sięgać po nowalijki. Wczesne warzywa pochodzą głównie z upraw szklarniowych. Warto zatem kupować je od sprawdzonych, lokalnych dostawców, a także pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu.

8 z 9
- Warzywa uprawiane w szklarniach mają obniżoną zawartość...
fot. pixabay.com

- Warzywa uprawiane w szklarniach mają obniżoną zawartość witamin i minerałów w porównaniu do tych z pola. Jest ich mniej ze względu na brak bezpośredniego kontaktu ze słońcem. Ograniczony dostęp do promieni słonecznych wpływa także na mniej intensywny zapach i smak w porównaniu do gruntowych. Niezależnie od sposobu uprawy warzywa dostępne w Polsce najczęściej nawożone są nawozami mineralnymi, głównie azotowymi, które mogą się w nich kumulować. Aby pozbyć się resztek nawozów z warzyw należy je dokładnie umyć. Ponieważ azotany i azotyny rozpuszczają się w wodzie może pomóc ich moczenie czy gotowanie. Usunięciu azotanów sprzyja również obieranie - mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jaki wynik miał Karol Nawrocki w rodzinnych Siedlcach?

Jaki wynik miał Karol Nawrocki w rodzinnych Siedlcach?

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Zobacz również

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Nawrocki i Trzaskowski już zabiegają o głosy. Tak rozpoczęli kampanię przed II turą

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola