17 z 22
Składniki: 250 g mąki pszennej + 1 łyżka, 15 g świeżych...
fot. Istock

16. BUŁKI NA HOT DOGI

Składniki: 250 g mąki pszennej + 1 łyżka, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 150 g wody, 1 łyżka mleka w proszku, 30 g masła roztopionego i ostudzonego, 1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie: Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Z ciasta uformować bułki podłużne. Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Kiedy wyrosną spryskać je delikatnie wodą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.

Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com




18 z 22
Składniki: 280 g letniej wody, 480 g zakwasu żytniego, o...
fot. Istock

17. BAGIETKI NA PŁYNNYM ZAKWASIE

Składniki: 280 g letniej wody, 480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*
480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia, itp.), 2,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru
1 łyżka drożdży instant**, 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie), * Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie
Ciasta. ** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć.

Przygotowanie: W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj. Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1i 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianki, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne. Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło. Umieść je w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, ok. 90 minut. Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek). Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35 cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek. Pokryj bułki lekko wysmarowaną folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1,5 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225 st. C. Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm. Piecz bagietki przez około 25 minut. Wyjmij je z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, Wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca.

Marzena Duda, przepis podaje za Renatą S.:
www.zaciszekuchenne.blogspot.com





19 z 22
Składniki: 250 g mąki, 125 ml mleka, 2 łyżki masła, 2...
fot. Istock

18. DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ

Składniki: 250 g mąki, 125 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka soli.
Kruszonka: 0,5 kostki masła, 1 szklanka mąki krupczatki, 0, 5 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy roztarte drożdże, masło, jajko i 1 żółtko. Wyrabiamy ciasto, mocno je ugniatając, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Zwijamy ruloniki w ślimaki i zostawiamy na 30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Bułeczki przyciskamy dłonią i nakładamy kruszonkę, wstawiamy do pieca i pieczemy w temp. 180 st. C 25- 40 minut.

Danuta Rozmys, autorka bloga
Kocurkowe Rozmyślanie Babuni





20 z 22
Składniki: 1 kg mąki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, sól, ok....
fot. Istock

19. BUŁECZKI

Składniki: 1 kg mąki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, sól, ok. 1,2 l wody (lub mleka), 1/2 jaja do smarowania ciasta, tłuszcz do posmarowania blachy.

Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe i pozostawiamy je do wyrośnięcia. 2 foremki (długie) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, dzielimy je na dwie części. Wyrabiamy dwa wałki i wkładamy je do foremek. Pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-50 minut.

Janina




Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Obrzydliwe i żarłoczne szkodniki niszczą plony na polach i w ogródkach

Obrzydliwe i żarłoczne szkodniki niszczą plony na polach i w ogródkach

Kiedyś szewc, dziś Żabka. Tak zmieniły się zakupy na polskich ulicach

Kiedyś szewc, dziś Żabka. Tak zmieniły się zakupy na polskich ulicach

Nie ma surowszej kary za śmierć Zuzi w Toruniu! Rodzice za kratami spędzą 15 i 6 lat

Nie ma surowszej kary za śmierć Zuzi w Toruniu! Rodzice za kratami spędzą 15 i 6 lat

Zobacz również

Kandydat na prezydenta Adrian Zandberg o "marnych samorządach" w Częstochowie

Kandydat na prezydenta Adrian Zandberg o "marnych samorządach" w Częstochowie

Krwawe naloty na Gazę. Dziesiątki ofiar, w tym dzieci

Krwawe naloty na Gazę. Dziesiątki ofiar, w tym dzieci