
4 przepisy na najsłynniejsze kanapki świata. Z łatwością przyrządzisz w domu
Wariantów jest tak wiele, jak wielki i różnorodny jest świat. Jedni jedzą je na słodko, drudzy na gorąco, a jeszcze inni z mięsem. Wypróbuj przepisy na 4 najsłynniejsze kanapki z różnych zakątków świata, które z łatwością przyrządzisz w domu.
Kanapki to najbardziej znane międzynarodowe jedzenie, jakie można sobie wyobrazić. Ta forma przekąski to ulubiony specjał ludzi na całym świecie. W jakiej formie lubią je jeść mieszkańcy innych narodowości? Może nas to mocno zdziwić!
We Francji króluje Pan Croque Monsieur. W jego podstawowej wersji znajdziemy szynkę, ser i parmezan.
Mieszkańcy Kuby uraczą nas kanapką o nazwie Cuba. Jest ona prostą kombinacją mięsa i ogórków, która załagodzi głód na długo.
Włosi z przyjemnością zaserwują nam popisowe panini, które tuż obok pizzy i pasty, staje się coraz popularniejszym włoskim przysmakiem w Polsce.
W Stanach Zjednoczonych zaś rozsmakujemy się w Muffulecie, która jest prawdziwą gwiazdą wśród przekąsek w Nowym Orleanie. Ciekawy jak smakują? Sprawdź w naszej galerii, jak przygotować je w swojej kuchni.
Zobacz też: Kanapeczka do pudełeczka. Przepisy Piotra Kucharskiego

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji
Składniki:
4 kromki chleb tostowego
4 plastry sera
8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
2 łyżki musztardy Dijon
100 g startego parmezanu
Składniki na sos:
100 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.
Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.
Zobacz też: Panini z łososiem a’la gravlax

Cuban – wypełniona po brzegi kanapka z Kuby
Składniki:
2 kawałki płaskiego pieczywa np. ciabatty
4 łyżki musztardy
5 plastrów żółtego sera
150 g ogórków konserwowych
4 plastry Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
150 g pieczonej wieprzowiny
Przygotowanie:
Chleb przekrajamy wzdłuż i obie części smarujemy musztardą. Na dolnej części układamy pokrojone w plasterki ogórki, gotową wieprzowinę, szynkę wędzoną wieprzową Znakomita marki Konspol i plasterki sera. Całą kanapkę wkładamy do opiekacza na 2 minuty.
Zobacz też: Kanapeczka do pudełeczka. Przepisy Piotra Kucharskiego

Panini – włoska symfonia smaków
Składniki:
2 kawałki chleba panini
sałata lodowa
4 plasterki szynki z indyka marki Konspol
4 plasterki żółtego sera
1 pomidor
50 g suszonych pomidorów
garść suszonej bazylii
100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Oliwę wlewamy do miski, dodajemy suszone pomidory, bazylię i miksujemy do momentu powstania gęstej pasty. Chleb przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy powstałą pastą. Pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Na kromki kładziemy listki sałaty, plastry sera, Szynki z indyka marki Konspol, pomidora oraz oliwki i przykrywamy drugą kromką. Przygotowane panini wkładamy do opiekacza i trzymamy tam, dopóki ser nie stopnieje.
Zobacz też: Panini z łososiem a’la gravlax