
Grapefruity
Indeks glikemiczny 25
Grapefruity są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie. Mają niewiele kalorii i przyspieszają przemianę materii.

Marchewka
Surowa marchew ma indeks glikemiczny 16, ale gotowana aż 47, dlatego lepiej jeść ją na surowo.
To zdrowa przekąska, bogata w beta-karoten, obniża również cholesterol. Zawiera sporo przeciwutleniaczy spowalniających proces starzenia. No i jest dobra dla wzroku.

Biały ser i twaróg
Ser twarogowy chudy ma indeks glikemiczny 30
To produkt małokaloryczny, lekkostrawny i wartościowy. Żródło pełnowartościowego białka i aminokwasów. Zawiera witaminy A, D, E oraz z grupy B a także wapń niezbędny do budowy kości

Makarony i pieczywo pełnoziarniste
Chleb żytni pełnoziarnisty ma indeks glikemiczny 58
Pełnoziarniste pieczywo i makarony mają niską zawartość cukrów, ale dużo błonnika. Błonnik zaś nie tylko korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, ale także ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia.
Dodatkowo – o co chodzi - pęcznieje w przewodzie pokarmowym i daje uczucie sytości.