Czarny czosnek
Czarny czosnek, mimo że zawiera mniej allicyny niż jego świeży surowy odpowiednik, ma wyższe stężenie wielu składników odżywczych, przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków.
Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
Czarny czosnek – podobnie jak świeży surowy czosnek – może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Obniżając wysoki poziom cukru we krwi, można zapobiegać poważnym problemom zdrowotnym, takim jak objawy cukrzycy, zaburzenia czynności nerek i inne. Wyższy poziom przeciwutleniaczy w czarnym czosnku może również przeciwdziałać powikłaniom związanym z cukrzycą.
Chroni serce
Czarny czosnek może obniżyć „zły” cholesterol LDL i zwiększyć „dobry” cholesterol HDL w organizmie. W rezultacie może to zmniejszyć stan zapalny serca i tętnic, jednocześnie zwiększając przepływ krwi, dzięki czemu może się poprawić profil lipidowy.
Może pomagać zwalczać niektóre nowotwory
Wiele badań pokazuje, że właściwości przeciwutleniające czarnego czosnku mogą pomóc w walce z rakiem. Jedno z nich wykazało, że może on wpłynąć na zmniejszenie wzrostu komórek raka okrężnicy.
Związki zawarte w dojrzałym czarnym czosnku mogą też blokować wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejszają się uszkodzenia komórek. Może to pomóc ograniczyć wzrost i potencjalne rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.