
Syrop z agawy
Środek słodzący produkowany w Meksyku z niektórych gatunków agawy. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem.Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, ale uwaga - zawiera dużo fruktozy, dlatego trzeba korzystać z niego ostrożnie. Nie jest także niskokaloryczny, jak wielu sądzi - 100 g syropu dostarcza 310 kcal, czyli o około 25% mniej niż cukier.

Syrop klonowy
Wytwarzany z soku klonowego. Jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez około 18 miesięcy. Charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Jest średnio kaloryczny: w 100 g 270 kcal.

Cukier kokosowy
Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, czyli jest niski. Mimo tej zalety cukier kokosowy składa się głównie z sacharozy (około 70%), glukozy (około 3%) i fruktozy (około 3%), więc pod tym względem niewiele różni się od zwykłego białego cukru.