5 z 8
Są pożywne i dostarczą dużo białka - od 20 do 42 procent....
fot. Pixabay.com

Nasiona roślin strączkowych.

Są pożywne i dostarczą dużo białka - od 20 do 42 procent. Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi. Strączki dostarczają też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie.

6 z 8
W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy...
fot. Pixabay.com

Tofu

W tofu znajduje się białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne. Ponad 80 procent znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, co stało się powodem rozpowszechnienia poglądu o atrakcyjności tofu jako ich źródła w diecie człowieka. Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin.

7 z 8
Są źródłem witamin, w tym z grupy B, oraz mikroelementów, na...
fot. Pixabay.com

Orzechy

Są źródłem witamin, w tym z grupy B, oraz mikroelementów, na przykład cynku, wapnia, żelaza. Orzechy włoskie dostarczają też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasują do bardzo różnych dań - nie tylko słodkich, ale i wytrawnych. Dzięki nim posiłki są sycące.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe