
Ciasto z truskawkami według Magdy Gessler
Składniki:
1 kg truskawek
500 ml śmietanki kokosowej
200 g herbatników pełnoziarnistych
1 szklanka cukru
100 g orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżeczki żelatyny
limonka (sok i skórka)
wiórki kokosowe
listki mięty świeże
Wykonanie:
Orzechy włoskie podprażyć i posiekać.
Herbatniki zblendować z miękkim masłem. Dodać orzechy i wymieszać.
Powstałą masą wyłożyć blaszkę do pieczenia z papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec przez 10 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Limonkę wyparzyć i zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do śmietanki kokosowej zmiksowanej z cukrem.
W połowie szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać do masy ze śmietanką.
Część masy wylać na przestudzony spód.
Dodać warstwę truskawek i pozostałą śmietankę.
Udekorować ciasto pozostałymi truskawkami i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z limonki. Powstałym sosem polać ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
źródło: pysznosci.pl

Anny Starmach jaglanka z truskawkami
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
100 ml wody
150 ml mleka
8 truskawek
1 garść malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka jasnego miodu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Wodę zagotować z mlekiem.
Kaszę jaglaną przesypać na sitko, opłukać najpierw pod zimną, a potem pod gorącą wodą.
Przełożyć kaszę do rondelka z wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe, cukier waniliowy, rondelek przykryć i gotować na małym ogniu 10–12 minut.
Po tym czasie dodać owoce i gotować kolejne 3 minuty.
Gotową jaglankę przełożyć do miseczek, dodać miód, wymieszać.
źródło: aniastarmach.pl

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz
Składniki:
100 g - herbatników kakaowych
100 g - masła
Pianka:
600 g - truskawek
400 g - jogurtu naturalnego
1 łyżka - soku z cytryny
3 łyżki - erytrolu
2 łyżki - żelatyny
Ozdoba:
truskawki
galaretka truskawkowa
mięta
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku. Wsypać zmielone ciasteczka. Wymieszać i przełożyć na dno foremki (najlepiej silikonowej). Wstawić do lodówki.
Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić.
Truskawki wsypać do miksera. Dodać jogurt i sok z cytryny. Posłodzić erytrolem i zmiksować. Wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać.
Koktajl przełożyć na schłodzony spód. Schować do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąć z foremki. Na wierzchu ułożyć na zakładkę pokrojone w plastry truskawki.
Posmarować gęstniejącą galaretką truskawkową.
źródło: ewawachowicz.pl

Sałatka z truskawek Karola Okrasy
Składniki:
1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
300 g dojrzałych, ale niezbyt miękkich truskawek
3 młode cebule dymki ze szczypiorem
2 limonki
sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki podzielić na połówki, połączyć w misce z pokrojoną w plasterki młodą cebulką.
W słoiku przygotować sos z kilku łyżek oliwy, 2 łyżek syropu z pędów sosny, dwóch, trzech pędów drobno posiekanych, soku z jednej lub dwóch limonek, soli.
Wszystko razem mieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Takim sosem polać truskawki i cebulę, mieszać, odstawić na 10 minut. Przed podaniem połączyć z posiekanym grubo szczypiorem od dymki i solą.
źródło: karolokrasa.pl