W skrócie:
Najlepsze ciasto z jabłkami – prosty przepis
Mam dla ciebie przepis na biszkopt z jabłkami w galaretce. To łatwe do zrobienia ciasto, które zachwyca smakiem. Wystarczy upiec najprostszy na świecie biszkopt i przełożyć go ugotowanymi jabłkami wymieszanymi z galaretką w proszku. Całość udekorowałam lukrem i posypałam wiórkami kokosowymi. Takie połączenie smaków sprawdza się rewelacyjnie. Gorąco polecam ten wypiek, z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny biszkopt z jabłkami.
Przepis na biszkopt z jabłkami w galaretce
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + ok. 1 godzina chłodzenia,
porcja: na dużą blaszkę,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g cukru (niepełna szklanka),
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
galaretka jabłkowa:
- ok. 2 kg kwaśnych jabłek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 300 ml wody,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ok. 2 łyżki cukru (zależnie od słodkości jabłek),
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru (ok. 170 g),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżka wrzątku,
- 6 łyżek wiórków kokosowych.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce?
Przygotowanie biszkoptu:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z cukrem.
- Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz biszkopt ok. 45 minut w 170 stopniach.
- Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź.
Przygotowanie jabłek i dekorowanie ciasta:
- Gdy biszkopt się piecze, umyj i obierz jabłka.
- Pokrój owoce w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Polej jabłka sokiem z cytryny.
- Przełóż jabłka do garnka, wlej wodę, wsyp cukier i cynamon.
- Pogotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż jabłka nieco zmiękną.
- Wyłącz ogień, wsyp galaretki i wymieszaj. Sprawdź smak, być może trzeba będzie dodać więcej cukru.
- Przekrój biszkopt na dwa blaty.
- Posmaruj blat biszkoptu przestudzonymi jabłkami w galaretce i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
- Zrób lukier: utrzyj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
- Posmaruj wierzch ciasta lukrem i od razu posyp wiórkami kokosowymi.
- Odstaw ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?