1/7
Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem...
fot. 123RF

Dieta rozdzielna. Co można jeść razem, a jakiego duetu lepiej unikać?

Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem wielu składników jednocześnie, to można i warto mu trochę pomóc. Pewne grupy produktów bowiem doskonale się uzupełniają, podczas gdy inne połączone w jednym posiłku stają się mniej wartościowe, a czasami nawet szkodzą. Eksperci radzą, jak odciążyć układ trawienny i tym samym zwiększyć przyswajanie drogocennych składników odżywczych.

>>> ZOBACZ SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH SLAJDACH <<<


Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

2/7
Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie...
fot. 123RF

Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie makroskładniki, czyli białka, węglowodany oraz tłuszcze idealnie się trawią, jeśli do organizmu trafią podczas jednego posiłku. - Dlatego warto je rozdzielać. Chodzi o to, by odciążyć układ trawienny i zwiększyć przyswajanie wartościowych substancji. Takie podejście nazywane jest „dietą rozdzielną”. Należy pamiętać, że organizm zdrowego człowieka zawsze wydziela wszystkie enzymy jednocześnie, niezależnie od tego, jakie produkty do niego trafią wraz z posiłkiem - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk i ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. - Poza tym niemal każdy produkt składa się z kilku makroskładników, na przykład w ryżu znajdziemy zarówno węglowodany, jak i białko czy niewielkie ilości tłuszczu - dodaje.

3/7
Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów...

Tłuszcze i węglowodany

Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jednym posiłku może zaburzać funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Dzieje się tak, ponieważ każdy z tych składników z osobna dostarcza dużych porcji energii i mocno angażuje do pracy trzustkę. Połączenie cukrów i tłuszczów (na przykład słodycze) nasila ten proces, trzustka przestaje sobie radzić, a więc może pojawić się insulinooporność oraz stany zapalne. Takie połączenie jest szczególnie niekorzystne u osób, które mają podwyższony poziom cukru we krwi.

4/7
To korzystne połączenie. Kwasy owocowe pomagają układowi...
fot. 123RF

Tłuszcz i kwasy owocowe

To korzystne połączenie. Kwasy owocowe pomagają układowi pokarmowemu rozbić cząsteczki tłuszczu na mniejsze, co zdecydowanie ułatwia trawienie. Dlatego do dań bogatych w tłuszcze zwierzęce (mięsa, ryby) warto dodawać sok z cytrusów lub ocet (najlepiej winny, jabłkowy), a wtedy staną się lepiej strawne. Ale uwaga! Nie dotyczy to produktów tłustych i jednocześnie bogatych w wapń, jak nabiał.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Agencja towarzyska rozbita! Zmuszano tam do prostytucji i handlowano ludźmi

Agencja towarzyska rozbita! Zmuszano tam do prostytucji i handlowano ludźmi

Śmiertelny wypadek na autostradzie! Tworzą się potężne korki

Śmiertelny wypadek na autostradzie! Tworzą się potężne korki

Karambol z udziałem 10 aut! Ogromne utrudnienia

Karambol z udziałem 10 aut! Ogromne utrudnienia

Zobacz również

Śmiertelny wypadek na autostradzie! Tworzą się potężne korki

Śmiertelny wypadek na autostradzie! Tworzą się potężne korki

Tragedia w Małopolsce. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Tragedia w Małopolsce. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka