9 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Żurek na zakwasie gryczanym

Składniki:
500 g białej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
Kawałek pora (10 cm)
1/4 selera korzeniowego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 namoczone suszone grzyby (np. prawdziwki)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
3 łyżki suszonego majeranku
2 i 1/2 l wody
Bezglutenowy zakwas gryczany (przepis niżej)
200 ml mleka kokosowego niesłodzonego (do zabielenia zupy)
Korzeń chrzanu
12 jaj ugotowanych na twardo (po 2 na osobę)

Czas przygotowania: półtorej godziny + 5 dni kiszenia zakwasu

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 i 1/2 l zimnej wody, wkładamy białą kiełbasę i boczek wędzony, warzywa, grzyby oraz przyprawy (oprócz majeranku). Doprowadzamy do wrzenia (na średnim ogniu), przykręcamy płomień, aby wywar delikatnie się gotował. Po 20 minutach wyjmujemy białą kiełbasę, aby nie popękała, i dalej gotujemy do miękkości warzyw – ok. 40 minut. Wyjmujemy je z wywaru i schładzamy. Korzeniowe można później wykorzystać do sałatki jarzynowej. Grzyby kroimy w paseczki. Wsypujemy roztarty w dłoniach suszony majeranek (będzie bardziej aromatyczny). Wlewamy przecedzony przez metalowe sitko zakwas. Gotujemy przez ok. 15 minut, pod koniec dodajemy 200 ml mleka kokosowego i ponownie wszystko gotujemy kolejnych 15 minut.
Do talerza wkrawamy białą kiełbasę, pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Obrany i umyty korzeń chrzanu nożem w postaci cienkich wiórków ucieramy wprost do talerza. Dodajemy 2 jajka i zalewamy wszystko gorącym żurkiem.

Zakwas gryczany na żurek
Składniki:
5 czubatych łyżek (ok. 100 g) mąki gryczanej, najlepiej grubo i świeżo zmielonej (jako zamiennika można użyć ryżowej)
2 średnie ząbki czosnku przekrojone na pół
3 listki laurowe
6 owoców ziela angielskiego
20 g skórki z chleba gryczanego na zakwasie
600 ml letniej wody przegotowanej

Przygotowanie:
Do wyparzonego suchego litrowego słoika wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy przyprawy, skórę chleba gryczanego na zakwasie i zalewamy letnią wodą o temperaturze 36 stopni Celsjusza. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 dni. Mieszamy raz dziennie drewnianą łyżką. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy do przyrządzenia żurku, pachnieć kwasem i mieć korzenno-kwaskowaty smak.

10 z 12
Spód:...
fot. Dawid Łukasik

Fit Mazurek

Spód:
250 g mąki bezglutenowej
160 g oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
Szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
Kilka łyżek zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem orzechowy:
200 g masła orzechowego 100%
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja:
Suszone morele, migdały

Spód:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojony olej kokosowy w postaci stałej i miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstanie kruszonka.
Dodać syrop klonowy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy i miksować dalej aż składniki się połączą w jednolitą kulę, w razie potrzeby skrapiać ciasto niewielką ilością zimnej. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 45 minut w lodówce.
Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (jeśli ciasto się kruszy, wystarczy chwilę ogrzać je w dłoniach zlepiając je). Przenieść na spód prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm, odkleić górny papier, brakujące miejsca podoklejać palcami. Brzegi uformować w wałeczki.
Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Całkowicie ostudzić.

Krem orzechowy
Masło orzechowe dokładnie wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmarować na spodzie.Udekorować morelami, płatkami Można schłodzić mazurek lub podawać od razu

11 z 12
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc poleca Olga Chaińska. Zobacz koniecznie [ZDJĘCIA]
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Polecamy

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"